Bij al onze werk gerelateerde activiteiten doorlopen we de volgende stappen:
- Eerste kennismaking met de aanvrager. In overleg met ouders/begeleiders bespreken we wat de wensen en talenten zijn.
- Een uitgebreide introductie.
- Als dit wederzijds als positief wordt ervaren maken we een plan voor de eerste 4 tot 6 weken, als een soort van proeftijd. Daarna kan overgegaan worden naar een vaste samenwerking.
We bouwen stap voor stap de kennis op. We beginnen met een eenvoudige taak en werken met gedetailleerde stappen, indien gewenst met visuele ondersteuning. Als het eerste onderdeel er goed in zit bouwen we verder. Totdat de medewerker uiteindelijk alle aspecten van het werk onder de knie heeft. Dit krijgt uiteraard de tijd die nodig is.
Bij creatieve activiteiten bieden we uiteenlopende technieken aan en observeren hoe de deelnemer hierin participeert en wat hij/zij laat zien. We prikkelen met nieuwe werkvormen en bewegen ons buiten de gebaande paden. Op deze manier kan en de deelnemer en de begeleiding nieuwe aspecten van zichzelf ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen.
Bij recreatieve activiteiten gaat het vooral om plezier en ontspanning. Ook hier staat zorgvuldige voorbereiding aan de basis van wat we gaan ondernemen. Dus voorinformatie vanuit het thuisfront en nauwlettend observeren tijdens de activiteiten.
Bij al onze activiteiten staat veiligheid voorop. We hebben van al onze deelnemers de benodigde (medische) informatie en bewaren deze op een voor de begeleiding gemakkelijk bereikbare plaats. Daarnaast is er van iedereen een korte situatiebeschrijving. We vinden het echter belangrijk dat onze begeleiders hun eigen beeld kunnen vormen van de mensen waarmee ze werken. Dit geeft ruimte voor nieuwe inzichten.
We zijn onderaannemer van PSW en WonenPlus. Met hen en ook met de ouders, die vanuit het PGB dagbesteding bij ons inkopen hebben we minimaal een keer per jaar een evaluatiegesprek.